Deze website is nog in opbouw en zal nu

en dan aangevuld worden met nieuwe gegevens.

 

Behoud het goede

Beerschot

 

Olympische Spelen op het Kiel.

 

De Spelen van de VII Olympiade.
Door het uitbreken van een alles vernietigende oorlog werden de Spelen van Berlijn in 1916 geschrapt. Tijdens haar congres in Lausanne had het I.O.C. BelgiŽ gekozen voor het organiseren van de eerste naoorlogse Spelen in 1920. Men wilde de algemeen geprezen moed van BelgiŽ onderstrepen. De keuze viel op Antwerpen als gaststad voor de Spelen van de VIIde Olympiade. BelgiŽ dat door de oorlog totaal aan de grond zat, zag op tegen de enorme kosten die de organisatie met zich mee bracht. Uiteindelijk waren het de Antwerpse diamanthandelaars die bereid gevonden werden om de nodige fondsen te verzamelen, maar uit vrees voor een laattijdige terugbetaling eisten zij van de organisatoren hoge toegangsprijzen.
 

Medaille Olympische Spelen te Antwerpen.

Op de voorzijde zie je een grote naakte atleet met in zijn linkerhand een palmblad en een laurierkroon als symbolen van de overwinning. Daarachter zie je de figuur van Renommťe spelend op een trompet. Op de achtergrond vind je een grieks motief met daaronder de tekst " VII Olympiade ".

 

Het gevolg was dat het publiek het liet afweten en de stadions leeg bleven. Daar op Beerschot destijds in BelgiŽ (dus ook in het Antwerpse) de beste sportinstallaties van het land stonden werd beslist de spelen te laten plaatsvinden in het Beerschotstadion dat voor de gelegenheid verbouwd zou worden.

Ook de gevolgen van de oorlog bleven niet uit. Het I.O.C. was van oordeel dat Duitsland en Oostenrijk niet aan de Spelen mochten deelnemen. Toch overtrof het aantal deelnemers dat van de laatst gehouden spelen (Stockholm 1912): 2.543, onder wie 64 vrouwen, uit 29 verschillende landen. Er stonden 22 sporttakken op het programma. Op deze Spelen werd voor het eerst de Olympische eed afgelegd en werd de Olympische vlag voor het eerst gebruikt.

Op de Spelen van Antwerpen 1920 werd een van de grootste atleten ontdekt met name de Fin Paavo Nurmi. De 23-jarige atleet kwam als totaal onbekende naar Antwerpen. Zijn eerste wedstrijd werd hij

Op de keerzijde van de medaille zie je het monument

van Brabo die de hand van de reus Antigoon in de

Schelde werpt. Op de achtergrond staat Onze Lieve Vrouwe

toren en de poort die toegang geeft tot Antwerpen. Bovenaan, half gebogen staat de tekst " ANVERS MCMXX "

 

wel verslagen door de Fransman Joseph Guillemot en dit op de 5.000 meter maar nam nadien weerwraak door zowel de 10.000 meter als de cross-country te winnen, twee disciplines waarin hij nog jaren zou domineren.

Het waren op de Olympische spelen in Antwerpen

waar de Olympische vlag voor het eerst gebruikt werd.

Hier ziet u een overzicht op het toenmalige Beerschotstadion.

 

Paavo Nurmi was een uitzonderlijk atleet. Als kind verloor hij op twaalfjarige leeftijd zijn vader en voor atletiek offerde hij alles op. Nurmi was ook de eerste atleet die zijn wedstrijden wetenschappelijk voorbereidde. Hij stelde schema's op die hij heel strikt volgde, wat hem soms wel eens een nederlaag opleverde.

Toch wel jammer dat deze gebouwen werden afgebroken.

De Finnen domineerden het hele atletiek gebeuren, zo won Kohlemainen, die aan zijn laatste wedstrijd deelnam, de marathon, Porhola won het kogelstoten, Niklander won het discuswerpen, Myraee het speerwerpen, Lethonen de vijfkamp en Tuulos het hinkstapspringen. Van de 60 man sterke Finse ploeg wonnen maar liefst vijftien atleten in verschillende disciplines een gouden medaille, daarbij kwamen dan nog talrijke tweede en derde plaatsen.

 

Het Belgische publiek kon zich wel opwarmen aan de Belgische voetbalploeg.

Onze nationale voetbalploeg behaalde haar grootste prestatie tijdens de Olympische spelen in 1920. Zij behaalde toen de gouden medaille op de Olympische spelen in Antwerpen. In de finale, die slechts 43 minuten duurde, versloeg zij Tjechoslovakije. BelgiŽ leidde reeds met 2-0, toen een Tjechische verdediger werd uitgesloten na een brutale trap. Zijn ploegmaats verlieten het veld en BelgiŽ werd tot winnaar uitgeroepen.

 

Olympische Spelen van Antwerpen: Het Belgisch Olympisch elftal dat

de finale wint van Tsjechoslovakije: De Bie (Racing C.B.), Swartenbroeks

(Daring C.B.), Verbeeeck, Musch en aanvoerder Hanse (Union),

Fierens (Beerschot), Van Hege en Coppťe (Union), Bragard

(C.S. Verviers), Larnoe (Beerschot) en Bastin (Antwerp F.C.).

Twee wintersporten stonden ook op het programma, ijshockey en kunstschaatsen, met een deelname van 73 heren en 12 dames uit 10 landen. Op het kunstschaatsen zagen de toeschouwers voor het eerst een vrouw en haar echtgenoot tegelijk Olympisch goud winnen. Het waren de Finse paarrijders Ludowika en Walter Jakobsson. En waarschijnlijk waren dit ook de Spelen waaruit het eerste Olympische huwelijk voortkwam; kort na hun terugkeer in de Verenigde Staten werden de schoonspringster Alice Lord en de Olympische kampioen hoogspringen Dick Landon in de echt verbonden.

De Olympische eed.

De Olympische eed, waarvan het principe al was aanvaard op het congres van Athene 1906, werd de eerste keer uitgesproken in Antwerpen in 1920. de Belgische schermer, de latere voorzitter van het Belgisch Olympisch Comitť, Victor Boin, genoot de eer dat te mogen doen.

Met de Belgische driekleur in de linkerhand en de rechterhand gestrekt sprak Victor Boin in naam van alle deelnemers volgende woorden uit: " Namens alle deelnemers zweer ik dat wij de voorgeschreven regels zullen eerbiedigen en naleven in de ware geest van sportiviteit voor de bloei van de sport en de eer van onze landen."

Deze eed werd in 1961 lichtjes gewijzigd. Het werkwoord "zweren" werd vervangen door "beloven" en de uitdrukking "voor de eer van onze landen" door "de eer van onze ploegen". Sedert 1972 leggen ook de juryleden en de scheidsrechters een eed af.

De Olympische vlag.

De Olympische vlag, die door het Congres van Parijs in 1914 was aangenomen, werd voor het eerst gebruikt tijdens de Spelen van Antwerpen 1920. Pierre de Coubertin heeft ze zelf ontworpen vertrekkende van een antiek Grieks symbool. Men had namelijk op marmeren tegels in Olympia uit de periode van 500 jaar voor onze tijdrekening doorheen gevlochten ringen teruggevonden.

Tijdens de openingsplechtigheid geeft een vertegenwoordiger van de stad die de voorgaande Spelen mocht organiseren de officiŽle Olympische vlag, die een geschenk is van het Belgische volk, door aan de burgemeester van de gaststad. De vlag blijft tot de volgende Spelen in het stadhuis tentoongesteld.

Statstieken van de Spelen te Antwerpen.

Datum : 20 april - 12 september

Aantal landen : 29

Aantal sporten : 22

Aantal wedstrijden : 154

Aantal deelnemers : Mannen 2591 - Vrouwen 78

Olympische eedaflegger : Victor Boin (schermen)

De eerste Olympische eedaflegging door Victor Boin.

(op de achtergrond ziet u de vernieuwde tribune in het Beerschot stadion)

OfficiŽle opening door : Koning Albert I

Andere kandidaat steden : Amsterdam en Lyon.

 Aantal gewonnen medailles :
 
Landen  Goud  Zilver  Brons Totaal
1. Verenigde Staten 41 27 27 95
2. Zweden 19 20 25 64
3. Groot-BrittaniŽ 14 15 13 42
4. Finland 15 10 9  34
5. BelgiŽ 14 11 11  36
6. Noorwegen 13 9 9  31
7. ItaliŽ 13 5 5  23
8. Frankrijk 9 19 13  41
9. Nederland 4 2 5  11
10. Denemarken 3 9 1  13
11. Zuid-Afrika 3 4 3  10
12. Canada 3 3 3  9
13. Zwitserland 2 2 7  11
14. Estland 1 2 0  3
15. BraziliŽ 1 1 1  3
16. AustraliŽ 0 2 1  3
17. Japan 0 2 0  2
18. Spanje 0 2 0  2
19. Luxemburg 0 1 0  1
20. Griekenland 0 1 0  1
21. Tsjechoslowakije 0 0 2  2
22. Nieuw-Zeeland 0 0 1  1

 

Bronvermelding :

http://users.pandora.be/hans.d.hollander1/homepage/index.htm

Met dank aan Hans D'Hollander.