Beerschot

De sterren van het Kiel.

Vahram Kevorkian

Vahram Kevorkian, geboren in Armenië op 17 december 1887, speelde 8 seizoenen in België. Kevorkian gold als één van de grootste voetballers in de Belgische competitie voor W.O. I. Toen hij hier als student uit Amerika toekwam in België, vermoedelijk in 1902, vestigde hij zich in Brugge. (Zijn ouders waren allicht naar Amerika gevlucht daar de Turken eind 19de eeuw nogal lelijk huis hielden in Armenië) Hij sloot zich aan bij Cercle Brugge. Het eerste seizoen (1902-1903) had hij bij Cercle geen basisplaats maar vanaf het seizoen daarop (1903-1904) speelde hij in de eerste ploeg van Cercle Sportif Brugeois (het huidige Cercle Brugge dus).

Het seizoen 1905-1906 kwam hij uit bij Beerschot A.C. Beerschot degradeerde dat seizoen. Ondanks deze degradatie naar Afdeling II (bevordering of promotie genoemd in die tijd) bleef Kevorkian op het Kiel en bracht Beerschot opnieuw naar eerste klasse het volgende seizoen. Vahram Kevorkian speelde zijn laatste wedstrijd op 26 februari 1911 uitgerekend op en tegen Cercle Brugge. De wedstrijd eindigde op 2-2.  Na verwikkelingen bij een operatieve ingreep van zijn blindedarmontsteking overleed Vahram Kevorkian op 17 juli 1911. Hij werd op 18 juli 1911 op 24 jarige leeftijd ten grave gedragen door zijn ploegmakkers van Beerschot A.C. Vahram Kevorkian speelde 103 wedstrijden in de Belgische competitie en scoorde 81 doelpunten.

Kevorkian wordt omschreven als dé Armenische rasvoetballer en kon meermaals in zijn eentje een match beslissen voor zijn ploeg. Hij was zodanig gevreesd dat men veelal met dubbele dekking op hem speelde (wat weinig zoden aan de dijk bracht). Dit resulteerde dan  ook in een selectie voor de Belgische nationale ploeg (in die tijd was het wel zo dat je Belg moest zijn om in de nationale ploeg mee te doen, maar toen die regel van toepassing werd speelde Kevorkian al in België, waardoor hij mocht meedoen, dit waren natuurlijk de regels van begin de jaren 1900). Ondanks dat hij Armeniër was kwam hij éénmaal uit voor de Belgische nationale ploeg. Dit op 26 oktober 1908. Tijdens de wedstrijd België-Zweden scoorde

hij in de 30ste minuut het openingsdoelpunt. België won de wedstrijd met 2-1. De wedstrijd werd gespeeld in Brussel op de Ganzevijver (terrein van Racing CB). Er waren 800 toeschouwers en de scheidsrechter was de Belg Charles Barette. De overige doelpunten werden gescoord door Goossens (31ste minuut) en voor Zweden scoorde Gustafson in de 39ste minuut.

Met dank aan Ignace Devreese (Cercle Brugge) en Marc Janssen (Germinal Beerschot)

Research : Geert Rottiers