Behoud het goede  
Beerschot

 

Het ontstaan van Beerschot Athletic Club.

 

Logo Beerschot A.C. : bewerkt door Geert Rottiers

Logo bevat een watermerk. Rechts : 1ste aansluitingskaart van Beerschot Athletic Club bij de UBSSA. (1900) Het stichtingsjaar is niet 1900 maar wel 1899, wat later door de UBSSA werd aangepast.

 

Doelman Alfred Grisar.

 

Ernest Grisar kocht rond 1895 op het Kiel de voormalige 19 hectaren grote Beerschotpaardenrenbaan met stallingen, kleedkamers, chalet, tribune etc.

Welke plannen Ernest Grisar met deze gronden had is niet bekend maar gedurende de vakantie van 1899 had zijn zoon Alfred Grisar zijn vader voorgesteld om er een grote sportclub te vestigen waar men allerlei sporten kon beoefenen. Hockey, polo te paard, paardenjacht en drags, cricket, rugby, tennis, atletiek en natuurlijk Alfred Grisar's favoriete sport voetbal. Ernest Grisar zag wel wat in het voorstel van zijn zoon en op 3 september 1899 was de oprichting van de nieuwe club principieel besloten. Ernest Grisar startte met de eerste plannen voor de uitbouw van een nieuwe sportclub terwijl zijn zoon ging studeren aan het het college van Brighton.

Echter in november 1899 overleed Ernest Grisar en Alfred (foto) zei het college van Brighton vaarwel en keerde naar Antwerpen terug.

 

Daar de terreinen, aangekocht door Ernest Grisar, gelegen waren aan het voormalige "Beerschothof" werd besloten om de club de naam "Beerschot" te geven. Na het overlijden van zijn vader en zijn terugkomst in Antwerpen contacteerde Alfred Grisar vier van zijn intiemste vrienden voor de verdere uitwerking van het project "Beerschot". Samen met Max Elsen, de eerste voorzitter van de club, Edouard Lysen, Charles Hunter en Paul Müller stichtte hij Beerschot Athletic Club met als doel de beoefening en verspreiding van alle soorten atletische sporten. De kleuren van de

club werden paars-wit. Dit op vraag van Alfred Grisar. De familie Grisar  was nog steeds in rouw door het overlijden van Ernest Grisar.

 

Foto uit de oude doos : Alfred Grisar met familie en vrienden. Staande van links : Frédéric Vanden Abeele, Fernand Friling, Charles Withof, René Havenith, Charles Hunter, André Van der Meersch en Albert Friling. Zittend van links : Alfred Grisar, Louis Grisar, mevrouw Nauts en Paul Havenith.

 

Omdat voetbal de geliefkoosde sport was van Alfred Grisar bouwde hij de afdeling "voetbal" uit. Zo werd bijvoorbeeld de "tennisafdeling" uitgebouwd door Charles Hunter.

 

Daar Alfred Grisar in het verleden enkele malen bij Antwerp Football Club in het doel had gestaan contacteerde hij daar de gebroeders Friling voor een overstap naar zijn nieuwe club. Niet alleen de gebroeders Friling (Albert, Eugène en Fernand) sloten zich aan bij Beerschot A.C. maar ook 12 andere spelers verlieten Antwerp Football Club.

 

Volgens diverse bronnen lag de afscheiding van de meerderheid van de spelers van de eerste ploeg van Antwerp F.C. mede aan het feit dat zij het niet eens raakten met de leiders van de club over het medezeggenschap bij de samenstelling van het eerste elftal.  (foto Alfred Grisar op oudere leeftijd)

Een geloofwaardiger verhaal is het feit dat Beerschot A.C. destijds kon uitpakken met de mooiste sportinstallaties van het land. Dit oefende een geweldige aantrekkingskracht uit op de spelers van Antwerp F.C.

De Antwerpspelers moesten het stellen met een middenplein van een velodroom. Wielermeetings en rennerstrainingen kregen daar voorrang zodat de voetballers van Antwerp F.C. zich tevreden moesten stellen hun sport te beoefenen om 6 uur s'ochtends wanneer de velodroom niet bezet was. Ook werd in de winter het voetbalveld regelmatig onder water gezet om het als schaatsbaan te kunnen gebruiken.

 

De beslissing van diverse spelers van Antwerp F.C om over te stappen naar Beerschot A.C. werd genomen in het "Grand Café" op de De Keyserlei. Eerst was er sprake dat alle teams van Antwerp F.C. zouden overstappen maar een aantal "die hards" van de club zagen dit niet zitten en beslisten daarop dat ze bij hun club zouden blijven en dat ze het seizoen erop met een ploeg in de regionale Antwerpse Afdeling II en Afdeling III zouden starten.

 

Zij verlieten Antwerp F.C. voor Beerschot A.C.

 

de Surgeloose Jules

Friling Albert

Friling Eugène

Friling Fernand

Grisar Alfred

Grisar Louis

Jacobs Cecil

Jacobs Horace

 

 

Potts Herbert

Potts Walter

Robyns Jan

Servais Charles

Turnbull Gerald

Van Malderen Gaston

Voets Florent

 

De meeste van deze spelers betwistte op 8 april 1900 met hun voormalige club een beslissingswedstrijd van het kampioenschap tegen Racing Club de Bruxelles. Deze laatste ploeg won de wedstrijd met 1-0 en werd landskampioen seizoen 1899 - 1900. Allicht speelde ook het verlies van deze beslissende partij mee dat diverse spelers naar Beerschot Athletic Club overstapten.

 

Onder een grote volkstoeloop vond op 6 mei 1900 de inhuldiging plaats van de Beerschot A.C. installaties. Voor deze gelegenheid organiseerde  Beerschot Athletic Club een wedstrijd tegen.... Antwerp F.C. De scheidsrechter was Charles Maggee. Beerschot Athletic Club won haar eerste wedstrijd met 6-1. Het team dat de eerste match speelde voor Beerschot Athletic Club bestond uit A. Grisar, A. Friling, F. Friling; Voets; C. Jacobs, H. Potts, Robyns E. Friling, Wolff, Gandon en H. Jacobs.

 

Op de algemene vergadering van 15 juli 1900 van de UBSSA (Union Belge des Sociétés des Sports Athlétiques - voorloper van de Belgische Voetbalbond) werd Beerschot Athletic Club definitief aanvaard als lid van de UBSSA samen met United Sports Club (uit het Brusselse) en La Vaillante ( een club uit het Leuvense). Beerschot A.C. startte niet in de regionale Antwerpse competities maar mocht meteen in hoogste afdeling starten.

Voor alle duidelijkheid; Beerschot Athletic Club kreeg GEEN stamnummer toegewezen wanneer het aansloot bij de UBSSA. De reden is heel eenvoudig. De stamnummers werden pas 26 jaar later toegekend !

 

Stamnummer 13.

 

Het grote publiek is zich niet bewust van het feit dat de stamnummers een uitvindsel zijn van de Koninklijke  Belgische Voetbalbond. Geen enkele andere voetbalfederatie werkt met dit systeem van archivering. De stamnummers werden pas ingevoerd in 1926 (waarvan de eerste lijst werd opgesteld en gepubliceerd in La Vie Sportive van 21 december 1926) door Alfred Verdijk. In die eerste lijst vinden we 809 clubs terug, maar tussen 1895 en 1926 hadden we een 1.070 clubs zonder stamnummer omdat ze gefusioneerd waren of verdwenen voor december 1926. Enkele waren echter grote namen in die tijd, zoals Sporting Club de Bruxelles, FC Brugeois I, Union Football Club Ixelles, Athletic and Running Club Bruxelles en Association Sportive Anvers-Borgerhout. Ploegen die onder andere deelnamen aan het eerste kampioenschap.

 

De stamnummers of stamboeknummers werden ingevoerd om de inschrijvingen van de spelers bij ploegen te vergemakkelijken. Dit als een soort alfabetische lijst volgens nummers. In de kelders van de Koninklijke  Belgische Voetbalbond ligt ook de aansluitingskaart van Rapiditas FC de Molenbeek, een club opgericht in 1870 en wiens terrein de oude Velodroom van Laken was. De club was echter reeds van het toneel verdwenen wanneer de stamnummers werden vastgelegd. Deze ploeg stapte reeds in december 1897 uit de competitie. Ook verdwenen in 1926 was de voetbalploeg van het in 1878 opgerichte Cercle des Régates. Een Brusselse ploeg die in blauw witte kleuren hun wedstrijden speelden aan de Willebroekkaai te Brussel. Zo zijn er ook meerdere fouten in het systeem van de toekenning van stamnummers. Eén voorbeeld hiervan; Club Brugge, opgericht in 1894 kreeg stamnummer 3 terwijl het in 1895 opgerichte Daring CB stamnummer 2 toegewezen kreeg. Zo kunnen we wel meerdere voorbeelden opnoemen.

 

Mochten de stamnummers volgens oprichtingsdatum van de club en/of dag van aansluiting bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond toegekend worden dan zou Beerschot Athletic Club nooit het stamnummer 13 hebben maar allicht een veel hoger stamnummer toegewezen gekregen hebben. Zo mag stadsrivaal Antwerp zich terecht de Great Old noemen omdat ze de oudste voetbalvereniging is die momenteel actief is in de competities van de Belgische Voetbalbond. Of ze echter de eerst opgerichte voetbalploeg van het land zijn valt volgens bepaalde documenten sterk te betwijfelen. Indien de reeds voor 1926 verdwenen voetbalverenigingen ook een stamnummer toegewezen gekregen hebben op de destijds gebruikelijke wijze dan had Antwerp F.C. allicht ook een hoger stamnummer toegewezen gekregen.

Aansluitingskaarten bij de UBSSA 1904 : Links : De kaart van Antwerp Football Club (deze club draagt het huidige stamnummer 1) en daaronder de kaart van het in 1864 opgerichte Assosiation Athlétique "La Gantoise". De club sloot zich pas later aan bij de UBSSA maar verdween wel van het toneel voor 1926 en kreeg dus geen stamnummer toegewezen. Rechts ziet u het aangepaste stichtingsjaar van Beerschot Athletic Club (1899) op de desbetreffende kaart. Daaronder de aansluitingskaart van Cercle de Régates, een Brusselse club gesticht in 1878 maar ook deze club verdween voor 1926 en kreeg daardoor in 1926 geen stamnummer toegewezen.

 

Met dank aan Peter Mariën - http://users.pandora.be/belgiumfootballhistory/public_html/

Peter leverde prachtig opzoekingswerk !

Research : Geert Rottiers

 

Bronvermelding :

Kroniek van het Belgische voetbal - Deel 1 -Pioniers en Rode Duivels - 1863-1906 van Jean Fraiponts en Dirk Willocx.

Uitgeverij ASSOC. BE bvba - Frankrijklei 8 - 2000 Antwerpen.

Boek verkrijgbaar via website : http://www.voetbalkroniek.be/

ISBN 90-77314-14-6

Honderd jaar Beerschot -Eén eeuw voetbal in woord en beeld - Diverse auteurs/samenstellers.

Verantwoordelijke uitgever : Danny Geerts - Gestelsebaan 6 - 2980 Halle-Zoersel

Boek verkrijgbaar in de fanshop van Germinal Beerschot.

Diverse eigen bronnen.

 

Afbeeldingen :

Kroniek van het Belgische voetbal - Deel 1 -Pioniers en Rode Duivels - 1863-1906 van Jean Fraiponts en Dirk Willocx.

Uitgeverij ASSOC. BE bvba - Frankrijklei 8 - 2000 Antwerpen.

Boek verkrijgbaar via website : http://www.voetbalkroniek.be/

ISBN 90-77314-14-6

Honderd jaar Beerschot -Eén eeuw voetbal in woord en beeld - Diverse auteurs/samenstellers.

Verantwoordelijke uitgever : Danny Geerts - Gestelsebaan 6 - 2980 Halle-Zoersel

Boek verkrijgbaar in de fanshop van Germinal Beerschot.

Diverse eigen bronnen.